Belediye Aday Programı nasıl olacak

Kanada, Kanada’nın daha küçük şehirlerinde ekonomik kalkınmanın desteklenmesine yardımcı olmak için Belediye Aday Programını başlatacak.

Kanada’daki her federal seçimin ardından, Başbakan kabine bakanlarına yerine getirmeleri için yetki mektupları verir.

Vekaletnameler her bakanın önceliklerini ana hatlarıyla belirtir.

Kanada’nın Ekim 2019 seçimlerinden sonra Marco Mendicino göç bakanı olarak atandı. Yeni Belediye Adayı Programı’nın (MNP) başlatılması , Başbakan Justin Trudeau’nun kendisine sunduğu öncelikler arasındaydı .

Koronavirüs pandemisinden önce, Bakan Mendicino Göçmenlik, Mülteciler ve Kanada Vatandaşlığı’nın (IRCC) halkla MNP konusunda danışmanın ilk aşamalarında olduğunu söyledi.

Salgın bu planları kesintiye uğrattı, ancak MNP sonunda başlayacak. İşte neye benzeyebileceğine dair bazı erken düşünceler.

Yılda 5.000 nokta kullanılabilir

Mendicino’nun görev mektubu, MNP kapsamında en az 5.000 göç ​​noktasının bulunmasını gerektiriyor.

Bu, MNP’nin son yıllarda piyasaya sürülen diğer yeni IRCC programları gibi bir pilot program olarak başlayacağını güçlü bir şekilde göstermektedir.

Böyle bir durumda, IRCC yılda pilot başvuruya kadar 2.750 asıl adayı kabul edebilir. Kalan 2.250 nokta, başvuranların eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için mevcut olacaktır.

Belediyelerin seçilmesi

Programın tasarlanmasındaki ilk önemli husus, IRCC’nin katılımcı belediyeleri nasıl seçebileceğini belirlemektir.

Kanada’da bulunan ve çoğu ekonomilerini desteklemek için daha yüksek göçten faydalanacak olan belediye sayısı göz önüne alındığında bu zorlayıcı bir girişim olacaktır.

Hangi belediyelerin katılması gerektiğini belirlemenin ne kadar zor olacağını anlamak için, 2016 Nüfus Sayımı itibariyle Kanada’nın 35 nüfus sayımı metropol alanı (CMA) ve 117 nüfus sayımı toplaması (CA) olduğunu düşünün.

Genel olarak konuşursak, bir CMA’nın nüfusu en az 100.000 kişidir, CA’nın nüfusu ise bunun altında ancak en az 10.000 kişidir.

Bu CMA’ların ve CA’ların çoğu MNP’ye katılma fırsatını memnuniyetle karşılayacaktır.

Alanı daraltmak için IRCC, Atlantik Göçmenlik Pilotu’na ve Kırsal ve Kuzey Göçmenlik Pilotu’na katılan topluluklara sahip oldukları için Atlantik eyaletlerini dışlamayı seçebilir.

Bu MNP’yi British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba ve Ontario’daki belediyelere bırakacaktır.

IRCC daha sonra ilgili belediyeleri MNP’ye katılmak için başvuruda bulunmaya davet edebilir. IRCC, katılımcı RNIP topluluklarını seçerken kullanılana benzer seçim kriterleri kullanmaya devam edecektir.

MNP seçim kriterleri

MNP toplulukları belirlendikten sonra Kanada’nın tekerleği yeniden icat etmesi gerekmez.

Seçim kriterleri yaş, eğitim, dil becerileri, iş deneyimi ve adayların yerel eğitim, iş deneyimi veya aile gibi topluluk bağlarına sahip olup olmadığına odaklanmaya devam edebilir.

MNP’nin başarısının anahtarı, seçim kriterlerinin çok zahmetli olmamasını ve aynı zamanda seçim kriterlerinin titiz olmasını sağlamak olacaktır.

MNP için uygun olmak için bir iş teklifi ve yerleşim planına ihtiyaç duyulması gibi kriterleri dayatan risklerden biri, bu tür kriterlerin yeterli sayıda nitelikli aday almayı zorlaştırabilmesidir. Yeterli adayın yokluğunda, MNP katılımcı topluluklarda ekonomik kalkınmayı destekleme hedefine ulaşamayacaktır.

Aynı zamanda, seçim kriterlerinin, toplulukların uzun vadede elinde tutabilecekleri adayları taraması gerekir. Elde tutma ekonomik kalkınma hedefine ulaşmanın anahtarıdır.

Mevcut federal programlar ve Eyalet Adayı Programı (PNP) gibi diğer ekonomik sınıf akışları , bize MNP kapsamında alıkoymayı nasıl teşvik edeceğimize dair güçlü bir fikir vermektedir.

Evet, iş teklifi olan adaylara öncelik verilmelidir. Ancak bir adayın iş teklifi olmasa bile, topluluğa bağları olduğu sürece seçilmeleri gerekir. Bu bağlar belediyede lise sonrası eğitimin tamamlanması, orada mezuniyet sonrası iş deneyimi kazanılması ve orada aile üyelerinin bulunması gibi yollarla gösterilebilir.

Tabii ki, katılımcı topluluklar da elde tutmayı teşvik etmek için üzerlerine düşeni yapmalıdır. Örneğin, belediyedeki yeni gelenler için hoş karşılama ortamlarını desteklemeleri ve ayrıca MNP aracılığıyla daimi ikamet ettikten sonra yardıma ihtiyaç duyan göçmenlerin yerleşim ve entegrasyon desteklerini sunmaları gerekmektedir.

Neyse ki, Kanada’da MNP topluluklarının kendi başarılarını geliştirmek için öğrenebilecekleri birçok başarı öyküsü var.

MNP’nin resmi olarak ne zaman başlayacağı hala görülüyor, ancak 2020’de IRCC’den daha fazla şey duymalıyız.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*