Kanada Kültürü

Kanada toprak yüz ölçüm büyüklüğüne göre dünyanın en büyük ikinci toprağına sahip ülkesi olup pek çok kültürlerin ve geleneklerin birlikte barış ve huzur içerisinde yaşadığı ülke konumundadır Dünyanın toprak büyüklüğü olarak en büyük ikinci ve çok uluslu ülkesi olmak Kanadalılara gurur vermekte olup gerecekte bir barış  ülkesi olarak daha da birleştirici olmalarını sağlamaktadır.

Kanada kültürü ve gelenekleri

Ülkenin  ve kanada kültürünün kurucu ataları olan İngiliz ve Fransızlar karışık bir Kuzey Amerika kıtasında yer alan Kanada Kültürünün doğmasına sebep olmuşlardır. Aynı zamanda İngiliz ve Fransız kültürlerinin yanı sıra Kuzey Amerika kıtasında yaşayan yerlilerin ve kanada ya göçen diğer uluslarında birleşmesi ile tamamı ile farklı bir karışımla  oluşan Kanada kimliği ortaya çıkmıştır.

Dünyanın pek değişik ülkelerinden gelen göçmenler ülke içerisinde değişik eyaletlerde  yaşamakta olup burada bulunan İngilizce, Fransız ve yerlilerin oluşturmuş olduğu var olan Kanada Kültürünü beslemekte ve değişimine sebep olmaktadır. Kanada kültürüne olumlu oranda etki yapan etki Kanada’da yaşayan ulusun farklı dinlerden ve milletlerden de insanların  barış ve huzur ortamında bir arada yaşayabileceğini göstermiştir. Farklı dinlerin, dillerin ve ulusların bir arada yaşayarak oluşan Kanada Kültürü diğer ülkeler ede örnek ülke olma yolunda  yön göstermiştir.

Dikkat edilmesi gereken ortak gelenek ve görenekler şunlardır :

–       En yaygın biçim olarak Güçlü bir tutuş ve göz teması ile tebrik ve tokalaşma ilk karşılaşmada yapılan geleneksel bir davranış biçimidir.

–       Birinin evine girildiğinde ayakkabıları kapının girişinde bırakmak ve içeriye ayakkabılar olmadan girmek.

–       Bireylerin İlk isimleri ailesi ve yakın arkadaşları tarafından kullanılarak çağrılmaktadırlar.

–       Bir yere akşam yemeği partisine davet edildiğinde, davet edilen yere çiçek, en iyi kalite şarap, çikolata veya benzeri hediyelerle gitmek.

–       Birisiyle yapılan yüz yüze konuşmalarda araya bir mesafe konulması ve mümkün olduğunca karşıdaki kişiye dokunmamak dikkat edilen diğer bir davranış şeklidir.

Kanada’nın Sanatı ve Mimarisi

Kanada’da sanat ve mimari İngiliz ve Fransız etkisinde kalmış, bunun dışında yeni bir sanat ve mimari  oluşmamıştır. Doğa ve Kanada’nın vahşi yaşamını resmeden ünlü ressamlar Paul Kane, David Mine, and Cornelius Krieghoff dur. Heykelcilik alanında ise en önemli eserler inuitler tarafından yapılmış bu eserler ise aborjin sanat müzelerinde sergilenmiştir.

Mimarlık ağırlıklı olarak  neoklasik  ev tarzına  sahip olan  Barok ve Cape Cod stilleritarafından etkilenmiştir. Son yapılar ağırlıklı olarak minimal ve modern tarzda olup – örneğinCalgary Telus Sky Tower ve Montreal Güzel Sanatlar Müzesi Beşinci Pavilion görünüşte yüzenbir yapı olarak kayıtlara geçmiştir.

Edebiyat

Kanada da Edebiyat sanatta olduğu gibi İngilizce ve Fransız edebiyatından etkilenmiştir.Ünlü Kanadalı yazarlar arasında “ İngiliz hasta “ nın yazarı olan Man Booker ödülüne sahip Michael Ondaatje dir. Yann Martel ve Carol Shields ise diğer önemli yazarlar arasında yer almaktadır.

Kanada Toplumu

Kanadalılar toplumsal olarak ağır, hoşgörülü, kibar ve son derece muhafazakâr bireylerden oluşmaktadır. Kanadalılar çok toplum odaklı olup iyilik ve yardımseverlik çerçevesinde birbirlerine saygı göstermektedir. Bu kültürü diğer bireylere de miras olarak bırakmak için toplumsal bir çaba içerisindedirler.

Toplumu oluşturan Kamu bireyleri olarak  aşırı tüketimden kaçan ve kitlesel olarak tutumlu olmaya yönelik çaba içerisinde toplum olarak hareket etmek prensip edinilmiştir.

Anayasaya göre ölüm cezası uygulanmamakta olup, sağlık kamu tarafından finanse edilmekte, silahsızlanma, eşcinsel evliliklere izin verilmesi ve yoksulluğu ortadan kaldırmak toplumun özgürleşmesi için atılan en önemli adımlardır.

Kılık kıyafet

Yüzyıllardır Giyim tarzı kuşkusuz İngiliz  ve Fransızların etkisi ile Avrupalı stillerine uygun ağırlıklı olarak etkilenmiştir. Bu giyim tarzının çoğu artık Royal Ontario Müzesi ve Kanada Mc Cord Müzesi’nde muhafaza edilmektedir.

Batılıların tarzı olan  en yaygın kıyafetleri gibi temel t-shirt ve kot pantolonlar giyinmek Kanadalıların bugünkü giyim tarzını göstermektedir. Kazak ve hafif ceketler ilkbahar ve sonbahar için tavsiye edilse de pamuk ve hafif kumaşlar yazın tercih edilir. Kanada çoğu ülkelere nispeten daha soğuk olduğu için kış aylarında diğer soğuk ülkelere oranla kalın giysiler daha çok kullanılmaktadır.

Kalın ceket, parka ve kazak ağır katman giysiler olup çok kış mevsiminde soğuk Kanada ikliminde hayatta kalmak için ihtiyaç vardır. Kafayı sıcak tutan örme kış şapka – miğferaksesuar en yaygın kullanılan parçalardır.

Kanada Mutfağı

Tüm ülkelerin kültüründe olduğu gibi kanada mutfağı da çok kültürlü olup farklı ülkelerin mutfağından etkilenmiştir. Dolayısıyla Kanada Kültürünün bir parçası olan kanada mutfağı kanada da çok çeşitlilik arz etmektedir.

Kanada’nın maalesef ulusal bir yiyeceği bulunmasa da putin ( Özellikle Quebecte Fransız kesiminde) ,tereyağlı tart, patates kızartması, pizza ve  pek çok çeşitli bagel lar Kanada da tüketilen en temel yiyiceklerdir.

Festivaller

Kanada’da her yıl düzenlenen 4 ana festival vardırr:

Çılgınkış Ottawa Festivali – ( Winterlude  Ottawa )

Yılda ortalama 1,6 Milyon insanın ziyarette bulunduğu bir festival olup. Tüm aile bireylerinin katılabileceği büyük bir buz pistinde kutlamalar yapılmaktadır. Genellikle Her yıl şubat ayının ilk üç hafta sonunda düzenlenmektedir.

Vancouver Işık Kutlama Festivali (Celebration of Light in Vancouver )

1 milyon yıllık ziyaretçi sayısı ile dünyanın en iyi uluslararası rakiplerinin buluştuğu  ile bazımüzikal havai fişek yarışması ve festivalidir. Genelde her yılın Temmuz Ayının son haftası ile Ağustos Ayının ilk günleri arasında düzenlenmektedir.

Just for Laughs in Montreal Faetivali

Dünyanın en büyük uluslararası komedi festivali.olup ortalama 2 milyon civarında turist çekmektedir.

Toronto  Uluslararası Film Festivali

Toronto Uluslararası Film Festivali, 1976’dan beri Toronto’da düzenlenmekte olup yılda 2 milyon kişinin katılımı ile gerçekleşmektedir.

Yukarıda belirtilen festivallerin yanı sıra pek çok film ve müzik alanlarında festivaller  kanada kültürünü tanıtmak için düzenlenmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*