Kırım Tatarlarının lideri Kırımoğlu Kanada’da

Kırım Tatarlarının lideri Kırımoğlu, Kanada Parlamentosu’nda Dışişleri ve Uluslararası Kalkınma Komitesi Başkanı Robert Nault ile görüştü.

Kırım Tatarları lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Kanada’nın başkenti Ottawa’ya geldi.

Bir süreden beri Avrupa ülkelerinde Kırım Tatarlarının geleceği ile ilgili temaslarda bulunan Kırımoğlu, Kanada Parlamentosu’nda Dışişleri ve Uluslararası Kalkınma Komitesi Başkanı Robert Nault ile görüştü. Parlamentodaki temaslarının ardından Carleton Üniversitesi’nde Avrupa, Rusya ve Avrasya Çalışmaları Enstitüsü ile Norman Paterson Uluslararasi İlişkiler Enstitüsü tarafından düzenlenen “Kırım’ın Geleceği: Kırım Tatar Perspektifi” konulu panelde diplomat, akademisyen ve öğrencilerden oluşan bir gruba hitap etti.
Panelde Kırımoğlu’nu “Mustafa Ağa” olarak da takdim eden Ukrayna’nın Ottawa Büyükelçisi Andriy Shevchenko, Türkiye’ye Ukrayna ve Kırım Tatarlarına olan desteğinden dolayı teşekkür etti. Kırımoğlu konuşmasında, Rusya’nın Ukrayna’da yaptıkları ve Kırım’ı ilhakının kabul edilmediğini ve edilmeyeceğini vurguladı. Kırım lideri, Ukrayna ve Kırım’da Rusya tarafından yapılan insan hakları ihlalleri hakkında bilgi verdi.
Parlamento bahçesinde tören
Kırım Tatarları lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Kanada Parlamentosu’ndaki temaslarının ardından, federal parlamento binasının bahçesinde Kanadalı milletvekilleri, Ukrayna’nın Ottawa Büyükelçisi Andriy Shevchenko, Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal, Kanada’daki Ukrayna, Kırım Tatar ve Türk toplumu üyeleri ile diplomatlarının katılımıyla 1944 Kırım Tatar Sürgünü için bir anma töreni düzenlendi.
Törende Ukrayna, Kırım Tatar ve Türk bayraklarının birlikte yer aldığı görüldü. Ukrayna Büyükelçisi Andriy Shevchenko, Kanada Ukrayna toplumunun önde gelenleri, birçoğu Ukrayna kökenli Kanadalı milletvekilleri yaptıkları konuşmalarda, Türkiye’ye, Ukrayna ve Kırım Tatarlarına yardımlarından dolayı minnettarlıklarını ifade ederek, törene Türk bayraklarıyla katılan Türk toplumuna da ayrıca teşekkür etti.
Kırımoğlu, 19 Mayıs’ta Toronto’da katılacağı Kırım Tatar Sürgünü Protesto mitinginin ardından ülkeden ayrılacak.
Muhabir: Seyit Aydoğan

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*