Küresel doğum oranları düştükçe Kanada’nın nüfus artışına göçmenler yön verecek

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, küresel nüfusun yüzyıl ortalarında zirveye ulaşacağını ve 2100 yılına kadar düşeceğini gösteriyor.

Yeni bir araştırma, Kanada’nın yüzyılın sonunda küresel ekonomide rekabetçi kalabilmek için göçü bir öncelik olarak tutması gerekeceğini belirtti.

The Lancet’in çalışması, 21. yüzyılın sonlarından itibaren küresel bir nüfus düşüşü öngörüyor. Dünya nüfusunun 2064’te 9.73 milyarda zirve yapacağını ve 2100 yılına kadar 8.79 milyara düşeceğini öne sürüyorlar.

Araştırmanın araştırmacıları, Kanada’nın nüfusunun 2078’de 45,2 milyonda zirveye ulaşmasını ve 2078’de 44,1 milyona düşmesini bekliyor. Ancak, Kanada’nın nüfusunun 45 milyona ulaşacağını öneren Konferans Kurulu’nun 2018’deki tahmininden çok daha tutucu. 2040 göçmenlik seviyeleri ülke nüfusunun yılda yüzde birine ulaşmalıdır. Ayrıca Kanada’nın nüfus artışının tamamen 2030 yılına kadar göçe bağlı olacağını da ileri sürdü.

Kanada’nın nüfus artışının çoğu zaten göçten kaynaklanıyor. 2019’da, nüfus artışının yaklaşık yüzde 82’si göçmenlerin gelişinden ve yüzde 18’i yeni doğumlardan geldi, bu rakam Kanada İstatistiklerine göre her yıl azalıyor.

Lancet araştırmacıları, “Doğurganlık oranları ikame seviyesinden daha düşük olan yüksek gelirli ülkeler için en acil çözüm liberal göç politikaları” dedi.

Kanada, Türkiye ve İsveç ile birlikte çalışmadaki en yüksek net göç oranlarını gördü. Kanada’nın göçe açıklığı devam ederse, araştırmalar, nüfus artışının ve işgücünün büyümesinin devam etmesinin ekonomik büyümeye eşlik edeceğini gösteriyor.

2030’a kadar Kanada’nın dünyanın onuncu büyük ekonomisi olarak Rusya’nın yerini alması ve yüzyılın geri kalanında bu sıralamayı sürdürmesi bekleniyor. Kanada’nın önümüzdeki yüzyılda güçlü bir GSYİH sürdürmesi beklendiğinden, göç yoluyla çalışma çağındaki nüfusu sürdürerek jeopolitik güce tutunması da bekleniyor.

“Ekonomik büyüme, mali istikrar ve jeopolitik güvenlik için en uygun strateji, bu toplumlara etkili asimilasyon ile liberal göçtür” diyor.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*