Öğrenci vizesi başvurusu

Şimdi Kanada’ya vize başvurusu zamanı geldi, pek çok öğrencimizin vize işlemleri tamamlanmış bulunmakta, artık rahatlıkla uçak biletlerini ayarlamaya başladılar. Kanada öğrenci vizesi başvurusu yaparken adımlar büyük bir dikkatle atılmak zorundadır.

Eğer siz hâlâ vize başvurunuzu yapmadıysanız henüz geç kalmış sayılmazsınız. Her şeyden önce Kanada vizesi almak çok zor, vermiyorlar gibi söylemlere kulak tıkamanızı öneriyorum.

Kanada devletinin, kendi standartlarında, amacı gerçekten eğitim olan ve maddi durumu ile bunu destekleyen öğrencilere vizede sıkıntı yaratma gibi isteği olamaz. Her projede olduğu gibi eğitim projenizde ve özellikle de yurt dışı eğitim projenizde pozitif olmanızı tavsiye ediyorum.

Öncelikle, hâlâ vize başvurusu yapmamış öğrencilere tavsiyelerim olacak. Kanada Büyükelçiliği’nin web sayfasında belirtilen evrakları göz önünde bulundurarak başvurunuzu yapınız.

Pek çok farklı web sitesinde bu bilgilerin bulunması, bunların güncel olmaları garantisini vermiyor.

Forumlar, tabi ki şu harika forumlarda çok şeyler yazılıp çiziliyor ve siz onların hepsini gerçekmiş gibi algılarsanız çok büyük bir bilgi kirliliğine maruz kalıp zevkle geçireceğiniz bu dönemi acı ve korku içinde beklemekle geçirebilirsiniz.

Bunun yerine yalnızca resmî sitelerden veya deneyimli danışmanlardan tavsiye almanızı öneririm.

Öte yandan, vize başvurunuzu erken yapmanız çok önemli, bu dönem zarfında vize sonuçları için çok kısa zamanda sonuç alıyor olsak da hazırlıklarınızı rahat yapabilmeniz için erken başvuru şart.

Vize başvurularında öğrencilerin ve ailelerin sıklıkla dile getirdiği şikâyetlerden birisi, neden bu kadar çok evrak istendiği? Aslında istenen evrak sayısı çok değil.

Evrakların nitelikli ve geçerli olması önemli.

Örneğin bir iki ay öncesinden yatırılmış toplu bir para, haklı olarak dikkat çekebilir ve yüklü bir miktar olması da vize reddine kadar götürebilir.

Burada önemli olan hareketli bir hesap sunabilmek ve tabi ki gelirin geldiği yeri belgeleyebilmek.

Örneğin mülkleriniz var ve bunlardan gelir elde ediyorsanız ve bu paralar bir hesaba yatıyor ise hesap dökümlerini almak veya parayı elden alıyorsanız kira kontratlarını sunmak daha düzgün ve anlaşılır bir dosya sunmanıza olanak sağlar.

Çalışıyor iseniz iş yerinizden alacağınız mektuplar, sigorta dökümleriniz yine gelirinizi beyan eder.

Pek tabi teknik olarak da dikkat etmeniz gereken şeyler var.

Öte yandan, vize evrakları için de arşivli savcılık kâğıdı almanız gerekiyor, normal savcılık kâğıdı değil.

Fotoğraf adedi olarak iki fotoğraf yeterli fakat bunlar için de yine web sitesinde bulunan talimatlara uygun olarak fotoğraf çektirmeniz gerekiyor.

Bütün evraklarınızı yerleştirdikten sonra mutlaka tekrar listedeki evrakları gözden geçiriniz ve cep telefon bilgilerinizi de ekleyiniz; böylelikle size rahatlıkla ulaşabilsinler.

Vize aldıktan sonra, acaba valizimde neler götüreceğim diye düşünen öğrencilere veya bunu düşünen ailelere tavsiyem, genelde sonbahar zamanı gidildiği için kışlıklarla valizi doldurmanıza gerek yok.

Bunun yerine eğer bir aile yanında kalacaksınız dahi ilk gece için kullanabileceğiniz bir nevresim takımını ve havluyu beraberinizde götürebilirsiniz.

Kışlık manto ve botları Kanada’da daha uygun fiyata zamanı geldiğinde alabilirsiniz.

Kısaca belgeleri gözden geçirelim:

  • Kanada’da tanınan eğitim kurumundan alınmış, Kanada’da alınacak eğitimi ve süresini belirten kabul mektubu
  • En az altı ay geçerliliği bulunan pasaport
  • Vize ücreti
  • Niyet mektubu
  • İki adet fotoğraf
  • Arşivli iyi hâl kâğıdı
  • Mali durum belgeleri
  • Doldurulmuş formlar
  • Vize başvuru formu
  • Öğrenim ve iş geçmiş formu (18 yaş üzeri herkes doldurmalıdır)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*