Sekiz ülke, uzay keşiflerinin ana hatlarını çizen Artemis Anlaşması’nı imzaladı

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından salı günü yaptığı açıklamada, sekiz ülkenin Ay’da ve diğer gezegenlerde gelecekte yapılacak uzay keşfi ilkelerinin ana hatlarını çizen uluslararası Artemis Anlaşması’nın imzaladığını duyuruldu.

Artemis Anlaşması, NASA’nın 2024 yılına kadar Dünya’nın en yakın komşusuna insan gönderme projesine taraf devletlerin katılımını öngörüyor.

Anlaşmaya; Avustralya, Kanada, İtalya, Japonya, Lüksemburg, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri imza attı.

NASA Başkanı Jim Bridenstine anlaşma hakkında, “Artemis tarihteki en kapsamlı ve en çeşitli uluslararası insan uzay keşif programı. Anlaşma, uzay keşiflerinde tek bir küresel koalisyon kurulumunun önünü açacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Bridenstine, “Bugün atılan imzayla, Ay’ı keşfetmek için ortaklarımızla birleşiyoruz ve uzayda tüm insanlığın keyif alması için güvenli, huzurlu ve müreffeh bir gelecek yaratacak ilkeler oluşturuyoruz.” dedi.

Artemis Anlaşmaları’nın 10 ilkesi

NASA, Artemis Anlaşmalarının 1967 Dış Uzay Antlaşmasını güçlendirdiğini ve genel olarak 10 ilkeye ayrıldığını açıkladı.

Katılımcı ülkeler bu ilkeler ışığında barışçıl keşiflere şeffaf bir şekilde bağlı kalmayı, diğer üyeler tarafından çalıştırılabilen donanım sistemleri oluşturmayı, acil durumlarda birbirlerine yardım etmeyi, bilimsel verileri kamuya açıklamayı, uzay mirasını korumayı ve uzay artıklarının güvenli bir şekilde imha edilmesini taahhüt ediyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*