Kanada havayolları COVID-19 önlemlerini göz ardı etmek ve geri ödemeleri reddetmekle suçlanıyor

TORONTO – Bobbi Jo Green, Mayıs ayında kocası ve çocukları için iki hasta aile üyesini görmeleri için bir uçuş rezervasyonu yaptığında, havayolunun hâlâ yerinde olması için fiziksel mesafe kurallarına güveniyordu.

Ancak Green ve ailesi Edmonton’dan Sydney, NS’ye uçmak için sadece üç hafta önce, 17 Temmuz’da WestJet, orta koltuklarını uçuşlarında boş bırakma politikasını sona erdirdiğini açıkladı.

“Yıkılmıştım,” dedi Green, ailesinin her yaz Nova Scotia’da şiddetli demansı olan 93 yaşındaki büyükannesi ve tedavi edilemez bir kanser türüne sahip başka bir aile üyesi ile geçirdiğini belirtti.

“Hepimiz geçen yaz onlarla geçireceğimiz çok iyi olabileceğini biliyorduk.”

Green herhangi bir konaklama yapıp yapamayacağını görmek için WestJet’i aradığında, şirkete onu COVID-19 için yüksek risk kategorisine sokan bir kalp rahatsızlığı olduğunu söyledi.

Hoşuna rağmen, Green, havayolunun özel bir konaklama yapamayacağını ve uçuş tarihini kuralların gevşetilmeden bir ücret ödemeden 1 Temmuz’a kadar değiştirmesine izin vermediğini söyledi.

Ve Green yalnız değil: eyaletler yurt içi seyahat kısıtlamalarını gevşetmeye başladıkça, Kanada’nın en büyük iki havayolunun (WestJet ve Air Canada) fiziksel uzaklaşma kurallarının kesilmesi bazı yolcular arasında hayal kırıklığına ve kedere neden oluyor.

Savunma Grubu Hava Yolcu Hakları Kanada başkanı Gabor Lukacs, COVID-19 salgını sırasında yolculardan sayısız şikayeti planladığını söyledi ve bunların çoğu aynı konularla ilgili: uzaklık kuralları.

Koltuk doldurma çabasının, milyarlarca gelir kaybını telafi etmeye çalışan havayollarından kaynaklandığını kabul ederken, Lukacs, şirketlerin müşterilerin uçmalarını caydırma riski taşıdığını savunuyor.

“Soru şu: ekonomik kaygıların halk sağlığını geçersiz kılmasına izin veriyor muyuz? Süpermarketlerin şımarık et satmasına izin vermiyoruz, çünkü daha ucuz. Doktorların maliyeti düşürmek için araçlarını dezenfekte etmeyi atlamasına izin verecek miyiz?”

Haklı olduğuna dair bazı kanıtlar var: Leger ve Kanada Araştırmaları Birliği tarafından yürütülen yeni bir ankette, ankete katılanların yüzde 72’si Air Canada ve WestJet’in koltuk mesafeleme politikalarını kaldırdığı için uçmakta rahat olmadıklarını söylüyor.

Sadece yüzde 22’si, yeni rahat kurallar altında uçmanın iyi olacağını söyledi.

Eleştirilere cevaben WestJet, The Canadian Press’e koltuk mesafesini kaldırma politikasındaki değişikliklerle ilgili 3 Temmuz blog gönderisinden bir açıklama yaptı.

Bildiri, “Engellenen orta koltuk, sayısız güvenlik önlemi alınmadan ve gemide zorunlu tutulmadan önce salgının başlangıcında tanıtıldı.”

“Koltuk mesafesinin asla kalıcı olarak veya pandemi boyunca yer alması amaçlanmamıştı.”

Posta, WestJet’in COVID-19’un uçuşlarında yayılmasını durdurmaya yardımcı olmak için zorunlu maskeleme, tüm yolcular için uçuş öncesi anketler, sıcaklık taraması, uçuşlar arasında uçağın tamamen temizlenmesi ve – hafif yemek hizmetleri.

Salı öğleden sonra Air Air, yorum talebine yanıt vermedi.

Bununla birlikte şirket, uçuşları doldurarak yolcuları ve personeli riske attığını, diğer güvenlik önlemlerinin COVID-19’un yayılma riskini azalttığını belirtti.

Yine de bazı yolcular, maskeleme protokollerinin izlenmediği ilk elden deneyimleri rapor eder.

31 yaşındaki Maureen Isabel Green, Air Canada ile ailesini ziyaret etmek için üç hafta önce Vancouver’dan Fredericton’a uçtu ve iki havaalanı uçuşunda hem havaalanı çalışanları hem de yolcular tarafından maskelerin gevşek kullanımı karşısında şok olduğunu söyledi.

“Sadece bir uçuşa giren ve hayatlarını riske atan ya da ziyaret edecekleri insanların hayatlarını riske atan tüm insanları düşünüyorum, çünkü bazı insanlar birkaç saat boyunca maske takmak istemiyorlar.” dedi.

Sağlık çalışanı olan Green, Vancouver’dan Montreal’e uçuşunda uçuş görevlileri olmadığında bir grup genç, erkek yolcunun maskelerini çıkardığı çok sayıda örnek olduğunu söyledi.

Montreal havaalanındayken, Green, bir kişinin maske takmadan uçağa binebildiğini söyledi, sadece katılımcılara bunu yapmasını engelleyen tıbbi bir durumu olduğunu söyledi.

Hava yolculuğu, özellikle bazı bölgelerde seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesinden dolayı, pandemi boyunca birçok manşet yakalama olayının merkezinde olmuştur.

2 Temmuz’da M.Ö. sağlık yetkilileri yolcuları COVID-19’a maruz kalabilecekleri dört ayrı uçuş konusunda uyardı.

Sadece bir gün önce – havayollarının sosyal uzaklaşma politikalarını sonlandırdığı gün – Nova Scotia Sağlık Otoritesi, yolcuları COVID-19’a maruz kalmış olabilecekleri bir önceki haftadan Toronto’ya-Halifax WestJet uçuşu konusunda uyardı.

Ve Pazar günü, Halifax’lı bir adamın, “Atlantik balonu” içinde seyahat eden tek yolcu olduğunu öğrendikten sonra St.John ‘un bağlı uçuşundan uzaklaştığı bildirildi.

Kanada Basınının bu raporu ilk kez 7 Temmuz 2020’de yayınlandı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*