Kanada’da eğitime yapılan yatırımlar nelerdir

Kanada’da bu yaz okullar yeni yeni binalar yapıyor ve daha fazla öğrenciye eğitim vermek için gerekli alt yapıyı hazırlıyorlar. Dünyada en yaşanılır ülkelerden biri olan Kanada, eğitime yaptığı yatırımları ile eğitim kalitesinden ödün vermiyor. Yapılan yatırımlar yeni öğrenciler ve  yeni iş olanaklarını da aynı zamanda beraberinde getirdiği için gittiğim okullarda yetkililer çok heyacanlıydı.
Okulları ziyarete başladığımda önce, “herhalde iki tane üst üste bana denk geldi” derken arkasından ziyaret ettiğim tüm okullarda  yapılan yeni binaları görünce çok mutlu oldum.  Buradaki yetkililerle görüştüğümde Ontario’daki 12 yıllık eğitimden sonra öğrencilerin 2 yıl kolejde eğitim almayı seçip daha sonra geri kalan 2 yılını üniversitede tamamlayıp lisans diplomalarını almanın daha avantajlı olduğunu belirttiler. En büyük nedeni henüz kendilerini üniversiteye hazır hissetmemeleri ve bu dönemdeki geçişi bir kolejde daha rahat yapmaları ve ikinci önemli nedeni de eğitimin ilk yılını kolejde çok daha uygun fiyata yapmaları. Geri kalan 2 senenin, özellikle uluslararası öğrenciler için göçmenliği aldıktan sonra daha avantajlı olduğunu  ve üniversiteler ile olan köprü program sayesinde bu geçişi çok rahat gerçekleştirdiklerini belirttiler.
rnZiyaret etmiş olduğum kolejlerin öncelikle devasa kampüsleri ve teknolojiyi çok yakından takip etmeleri beni fethetti. Pek çok kolej üniversite gibi işliyor. Kimilerinin 40,000 ila 60,000 öğrenciye eğitim verecek kapasitede olmaları gerçekten önemli bir ihtiyaca cevap verdiklerinin göstergesi.
rnQuébec’de lise, CÉGEP ve üniversite eğitimimi tamamladığımdan mı bilmem ama Quebéc’deki eğitim sisteminden de aslında farklı bir şekilde, öğrencilerin yararına okulların esinlendiğini görmek beni çok mutlu etti. Québec eyaletinde eğitim sistemi diğer eyaletlerden farklı olarak 11 yıl lise eğitiminden sonra, öğrenciler, üniversiteden önce Collèges d’Enseignement Général et Professionnel CÉGEP adı altında üniversitede gitmek istedikleri bölüme göre iki yıl hazırlık görmekteler. Örneğin tıp okuyacak bir öğrenci burada Sciences de la Santé yani Sağlık Bilimlerini seçerek üniversitedeki eğitimi için gerekli temel derslerin yanı sıra, felsefe, Fransızca, beden eğitimi gibi diğer dersleri de görür, bu esnada daha otonom çalışmayı öğrenmekle birlikte, üniversitede gerçekten o bölümde okuyup okumamaya dair kendini tanıma fırsatından da faydalanmış olur. Öğrenci üniversiteye başladığında artık kendi bölüm dersleri haricinde başka bir ders almak zorunda olmadığı için üniversitedeki zamanını çok daha odaklanmış bir şekilde geçirebilir. Bu durumda 11 yıl lise, 2 sene CÉGEP okuyan öğrenci diğer eyaletlerde 4 yılda bitireceği bölümü Québec’de 3 yılda bitirmiş oluyor. Gelen yabancı öğrenciler 12 yıllık lise eğitimi görmüşler ve Québec deki bir üniversiteye kabul olmuşlar ise ilk sene hazırlık gördükten sonra eğitimlerine aynı üniversitede devam edebiliyorlar.
rnKanada eğitim sistemi için eyaletlere bağlı özellikle Quebec ve Kanada’nın diğer eyaletleri çok farklı denilse de pratikte iç içe geçmiş olmaları her iki kardeş kurum olan CÉGEP ve kolejlerin varoluşundandır. Bu esnekliğin olması yanlızca yabancı öğrenciler için değil aynı zamanda Kanada içinde de akışkanlığı sağlamakta ve öğrencilerin farklı eyaletlerde eğitim almasını teşvik etmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*