Kanada’da eğitimin cazibesi ve hazırlıkları

Kanada’da hâlen okuyan öğrencilerin ve bu ülkede okumak isteyenlerin kendilerine sordukları en önemli soru; “Acaba aldığım karar veya alacağım karar doğru mudur?”

Kanada’daki eğitimin kalitesi artık tartışılmaz olsa da bu güzel yolculuğa başlayacak öğrencilerin yaşadığı heyacanları sizlerle paylaşmak istedim. Belki siz ve aileniz de benzeri duygular içindesiniz; gözlemlediklerimin, yaşadığınız bu döneme ışık tutması dileği ile öğrencilerimin ve ailelerimin yaşadıklarını sizlerle paylaşıyorum.

Bugünler öğrenciler için çok zevkli ve heyacanlı geçiyor. Pek çoğunun vizeleri ceplerinde, yeni bir yolculuğa çıkmanın verdiği heyecanla yanıp tutuşuyorlar.

Kanada’ya giden öğrencinin ve ailesinin geçirdiği sevimli ve heyacanlı anlar:

Kanada öğrencisi: İlk olarak aman Allah’ım gerçekten gidiyor muyum, evet okul kabulüm gelmişti ama daha vize gelmediği için inanamıyordum, şimdi vize de geldiğine göre gerçekten ben gidiyoruuuuumm!…

Türkan: Evet, hayaliniz gerçekleşti, bu aşamada bu korkuyu ve endişeyi hissetmeniz gayet normal; çünkü hiç bilmediğiniz bir ülkeye, üstelik de bütün tanıdıklarınızı ve sevdiklerinizi ardınızda bırakarak gidiyorsunuz, birkaç gün sonra korkularınızın, yerini, heyacana ve gurura bırakacağına emin olabilirsiniz…

Aile: Acaba Türkan Hanım doğru mu yapıyoruz, şimdi vize geldikten sonra gerçekten gidiyor olduğuna inanmak zor olacak… Acaba orada mutlu olur mu, gizli gizli çok ağlıyoruz! En azından vizemiz var, yanına gidebiliriz ama bu bizim için yine de oldukça zor bir durum tabii…

Türkan: Kesinlikle çok zor bir dönem, özellikle de geride kalan aile için; fakat çocuğunuzun bu deneyimden kazanacağı şeyler paha biçilmez, bir müddet sonra siz de bu yeni duruma alışacaksınız.

Kanada öğrencisi: Artık gideceğim kesinleşti, bu durumda nerede kalacağım, acaba oraları sevecek miyim, kendime arkadaş bulabilecek miyim, peki ya yolculuk o nasıl geçecek?? Acaba vaz mı geçsem?

Aslında sevgilim de burada, veya… giderayak sevgilim olmuş derkennnnnnnnn Kanada yolcusu öğrencimiz… Bir de işin öbür tarafına bakmaya başlar ve kısa bir süre sonra muhteşem bir gülümseme ile gelir. İnanamıyorum, ben artık yanlız yaşayacağım, harika bir şey bu!…

Bu gelgitler, uçak bileti alındıktan sonra yerini bir oh çekme ile rahatlamaya bırakıyor. Amacınız, ister kısa bir program veya dil öğrenmek olsun, ister lisans, master veya doktora programı olsun, size en büyük tavsiyem bu yolculuğa açık olun.

Algılarınızı açın, kulaklarınızı başkalarının söylediklerine tıkayın ve kendi deneyiminizi ve yorumlarınızı kendiniz çıkarma hakkını kendinize tanıyın.

Okulun ilk günleri mutlaka proactive olmaya çalışın, size uyabileceğini düşündüğünüz kişilerle tanışmaya ve diyalog kurmaya çalışın; çünkü en önemli kontaklar okulun ilk günlerinde oluşuyor.

Eğer asıl amacınız Kanada’da İngilizce veya Fransızca öğrenmek ise ben size demesem de siz siz olun -kendi dilinizi konuşan kişilerle arkadaş olmak size çok ama çok cazip gelse de buna dayanın- ve yabancılarla arkadaşlık yapın! Siz zaten Türkçeyi biliyorsunuz…

Son olarak sevgili öğrencilerim, siz hayatınızın en önemli kararlarından birini aldınız ve dünyanın en yaşanılır ve en güvenli ülkelerinden birinde eğitim almaya gidiyorsunuz.

Kanada’da eğitime giden yolda atmış olduğunuz adımlar, geleceğiniz için yapmış olduğunuz büyük bir yatırım.

Bu deneyimi Kanada gibi barışçıl bir ülkede kendinizi ayrımcılığa maruz kalmadan yaşayacaksınız.

Kanada eğitim sistemi ile ezberlemeden de öğrenilebileceğini, çalışmalarınızı organize etmenin getirilerini, ekip çalışmasının önemini, kendi paranızı kazanmanın getirdiği doyumu, farklı ülkelerden gelen insanlarla nasıl iletişim kurulabileceğini ve Türkçenin yanı sıra İngilizceyi ve belki de Fransızcayı çok iyi bir şekilde konuşuyor olarak gelmenin yanı sıra uluslararası bir diplomaya sahip olacaksınız.

Hepiniz bu yolun sonunda fazlasıyla gurur duymayı hakediyorsunuz…

Kanada’ya giderken de biraz heyacanlanmayı hak ediyorsunuz…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*