Kanada’da Sınavsız Üniversite Eğitimi

Kanada’da eğitim almak için öğrencilerin ÖSYS sınavına girme gibi bir zorunluluğu bulunmuyor.
Bu konuda bilgili aileler, eğer Kanada’da eğitim kararını almışlarsa, ya deneme mahiyetine çocuklarını ÖSYS’ye girmelerini istiyorlar, ya da çocuklarını bu koşturmaya sokmadan 10’uncu sınıftan itibaren Kanada’ya gönderiyorlar.
ÖSYS stresi olmadan Kanada’da üniversite eğitimi almak gerçekten çok güzel. Kanada’daki üniversitelerin eğitim standartları hem yüksek, hem de ekonomik bir eğitim sunuyorlar. Bununla birlikte üniversitelerin büyük bir kısmı devlete bağlı olup, pek çoğunun YÖK denkliği bulunuyor.

Kanada’da üniversite kabul şartları

Kanada’daki üniversitelerin standart dediğimiz başvuru şartları mevcut değildir. Kabul şartları üniversiteden üniversiteye ve bölümden bölüme göre değişiklik göstermektedir. Örneğin bazı programlara kabul için portfolyo istenirken, bazıları için yazacağınız niyet mektubu yeterli olacaktır.
Kanada’da lisans eğitimi almak için istenilen evraklardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz. Bununla birlikte mutlaka yapmanız gereken, başvuracağınız üniversitenin ve bölümün kabul şartları ve istenen evrak listesini ciddi bir şekilde değerlendirmektir;

Kanada üniversite başvuru formu: Pek çok üniversite başvuruyu online olarak yapma imkânı tanıdığı gibi, çıktısını almanızı da istemez. Fakat başvuru numaranızı göndereceğini evraklara yazmanız önemlidir.

Lise not dökümü-transcript: İngilizce veya Fransızca not dökümünüz okulunuz tarafından verilmiyorsa, noterden onaylı tercümesini orijinal Türkçe dökümanı ile iletmeniz gerekmektedir. Burada özelikle son iki yılın not ortalaması önemli olmakla birlikte nasıl bir grafik çizdiğinizde önemlidir. Lisedeki ilk senelerde not ortalamanız düşük fakat daha sonra yükselen bir grafik çizdi iseniz, buda kabul aşamasında bir avantaj sağlar. Başvuracağınız bölümle alâkalı derslerinizin birlikte not ortalaması da önem teşkil etmektedir. Eğer en düşük not ortalamanızın ne olması gerektiğini bilmek istiyorsanız, bu ayrıntı profilinize ve başvuracağınız üniversitenin şartlarına göre değişiklik göstermektedir. Kanada’da lisans eğitimi almak için 2 not ortalaması ile belli şartlar dâhilinde kabul edilmeniz mümkün.
Lise diploması: Eğer diplomanızı aldıysanız noterden onaylı tercümesini orijinal Türkçe dökümanı ile iletmeniz gerekmektedir

CV: CV’niz öz ve anlaşılır olmalı, tarihler, yaptığınız aktiviteler, aldığınız ödüller, çalışma bilgileriniz var ise, detaylı ve okunur bir şekilde belirtilmelidir. Kanada CV’sinde yaş, cinsiyet gibi bilgileri eklemeniz gerekmemektedir.

Niyet mektubu: Niyet mektubunuzda başvuru yaptığınız konuda neden eğitim almak istediğiniz ve neden başvurduğunuz üniversitede bu eğitimi almak istediğinizle birlikte, sizi neden tercih etmeleri gerektiğini belirten sebepleri ve şu ana kadar yaptıklarınızı da belirtmeniz lazım. Eğer not ortalamanızın düşmesine neden olan herhangi bir özel durum oldu ise, sağlık problemleri, özel durumlar gibi bunları da belirtmenizin ve hatta bunları destekleyici belgeleriniz var ise eklemekte fayda vardır.

Bölüm için doldurulması gereken ek bilgi formları: Bazı bölümler örneğin işletme gibi öğrencinin ek bilgi formu doldurmasını isteyebilir, ek forma ilaveten referanslar da isteyebilir.

İngilizce veya Fransızca yeterlilik sınavının sonucu: İngilizce için TOEFL, IELTS gibi sınav sonuçları istendiği gibi, en düşük not üniversiteye ve bölümüne göre değişmektedir. Ama üniversitenin bir programına direkt girebilmek için en az istenen TOEFL’ dan 80 ve IELTS’den 6 alınmasıdır. Bununla birlikte, pek çok öğrencimiz, üniversitelerin kendi hazırlık bölümlerinden yararlanarak şartlı kabul ile İngilizce eğitimlerini aynı üniversite bünyesinde tamamlayabilmektedir ve hatta bazı şartlarla bir yandan bölüm derslerini dahi alabilmektedirler.
Fransızca eğitim alacak öğrenciler için bazı üniversiteler Fransızca yeterlilik sınavı isteyebilir, bazıları da istemeyebilirler, bunun yerine sizin tarafınızdan yazılmış Fransızca bir kompozisyon yeterli olabilir.

Referanslar: Yine üniversiteye bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte burs başvurusu yapmak isteyen öğrencilerden ve bazı bolümler için mutlaka istenmektedir.

Portfolyo: Pek çok bölüm istememekle birlikte mutlaka isteyen bölümler mevcuttur.

Burs başvuru formu: Bazı üniversiteler otomatik olarak verdiği gibi, bazı üniversiteler içinde sizin başvuru formunu doldurup iletmeniz gerekebilir.

Başvuru ücreti: Genelde online olarak istenen başvuru ücreti, 35 Kanada doları ile 150 Kanada doları arasında değişiklik göstermektedir.

Eğitim aldığınız okulu tanıtan mektup: Her zaman için eklemeniz önemlidir.

Bunlara ilaveten adınızın, soyadınızın ve iletişim bilgilerinizin düzgün bir şekilde yazılmış olmasına, hata olmamasına dikkat etmelisiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*